Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Marrákeš - červené město Almoravidů

Slovo „Atlas“ samo o sobě voní cestováním a dalekými kraji. Není to však jen kniha s mapami, ale také malebné pohoří, táhnoucí se od západu na východ napříč Marokem. Na jeho úpatí leží město, jehož název také působí tak trochu kouzelně a cizokrajně - Marrákeš.

Toto „Červené město“ či „Boží země“ (pravděpodobný překlad původního berberského názvu „Mur-n-akuš“)  tvoří geograficky téměř střed Maroka (bez Západní Sahary), kulturně a hospodářsky patří však spíše do jeho jižní části, pro kterou je nepsanou metropolí. Oficiálně je pak centrem jednoho z 16 marockých regionů (něco jako naše kraje) a zároveň patří spolu s Casablancou, Rabatem a Fesem mezi čtyři královská města země. Maroko je totiž konstituční monarchií s velmi bohatou historií, což platí i o Marrákeši, která mimochodem dala celé zemi jméno.

Marrakéš

Město založil v 11. století slavný vládce a válečník Abu-Bakr Ibn-Umar, příslušník berberské dynastie Almoravidů.  Ten se rozhodl jej postavit od základů, jak se dnes říká, na zelené louce, ačkoliv v Maroku by se slušelo říci spíše „na žlutém písku“. Dosavadní hlavní město říše, Aghmat, se mu totiž zdálo již přelidněné (kdyby chudák viděl dnešní města...). Chytře vybral místo ležící poblíž řeky Tansift, na neutrálním území mezi dvěma kmeny. Tím se vyhnul sporům a žárlivosti a dosáhl toho, že oba kmeny byly poctěny. Výstavba města započala v roce 1070, o rok později však musel  Abu-Bakr Ibn-Umar odcestovat na Saharu, kde se za pomoci mírných donucovacích prostředků snažil potlačit jedno menší povstání. Město proto dostavěl jeho zástupce a pozdější následník, Jusuf ibn Tašfin. Tento panovník v následujících letech ovládl velkou část severní Afriky a obrátil se i do Evropy, kde díky vítězné bitvě u Sagrajas na dlouhá desetiletí zastavil postup rekonkvisty ve Španělsku.

Marrakéš 

To jsme sice trochu odbočili, nicméně tato vložka dobře ilustruje důležitost a význam Marrákeše v tomto období. Následující staletí byla pro město střídavě více či méně příznivá, jak už tomu ostatně bývá. Postupně bylo vybudováno mnoho staveb, z nichž mnohé lidé obdivují dodnes – paláce, mešity, lázně, školy, opevnění atd. Například výstavba dochovaných načervenalých městských hradeb započala už v roce 1126, ačkoliv od té doby samozřejmě došlo na řadu oprav a přestaveb. Marrákeš hostila mnohé významné architekty, umělce, filozofy a další důležité osobnosti své doby, což přispělo k jejímu kulturnímu bohatství.

Později, v 17. až 19. století, však nastala doba evropských koloniálních výbojů, s níž přišel do města úpadek a odliv obyvatelstva. Maroko se stalo cílem útoků zejména Portugalců, Španělu a Francouzů, kteří se s větším či menším úspěchem usazovali na pobřeží. Vnitrozemí se jim ale nikdy nepodařilo úplně ovládnout i přes to, že země byla od roku 1912 francouzským protektorátem a část poběží patřila Španělsku.

Marrakéš
Foto: trh s kořením

V této turbulentní době Marrákeš zpočátku chátrala, stavby nebyly udržovány a některé podlehly zubu času. Na druhou stranu, později zde Francouzi vystavěli honosné bulváry a budovy ve francouzském stylu. Vznikla tak pozoruhodná směsice orientální a evropské architektury, dodávající městu pestrost a zvláštní atmosféru. Zhruba 1 a půl milionu obyvatel přispívá k čilému ruchu a bláznivému provozu jak na širokých bulvárech, tak v uzoučkých křivolakých uličkách staré části. Není divu, že město je zapsáno na seznamu UNESCO, a že turismus tvoří významnou položku zdejších příjmů. Ovšem Marrákeš má i svou odvrácenou tvář – chudé a špinavé čtvrti, žebráci, někdy dost vlezlí prodavači a „bakšišáci“. Turistů sem jezdí tolik, že zdejší život už je dost poznamenaný komercí a nenajdete tu moc klidu. To však neznamená, že by nestálo za to se sem podívat.

Marrakéš
Foto: Koutoubia

Při návštěvě byste každopádně neměli vynechat rušné (a hodně turistické) náměstí Djemaa El Fna, obrovský, skoro 70 metrů vysoký minaret Koutoubia, rozlehlou algadskou zahradu Jardin Agdal či botanickou zahradu Jardin Majorelle, palác a bývalý harém El Bahia nebo židovskou čtvrť Mellah. Zajímavé jsou saadské hrobky (nejstarší z r. 1557) s úžasnou architekturou a jemnou výzdobou, kde odpočívají čtyři sultáni a 62 členů rodiny. Velmi stará je maraboutská hrobka Koubba, pocházející ještě z pionýrských časů almoravidské dynastie (viz výše). Nesmíme zapomenout ani na četná muzea, především muzeum marockého umění Dar Si Said a Marakešské museum. Dalo by se pokračovat ještě dlouho, poměrně obsáhlý výčet pozoruhodností a turistických cílů (anglicky) najdete např. zde

A co okolí? Marrákeš je dobrou základnou pro cesty do hor Atlasu, stejně tak se ale odsud dostanete na Saharu, k pobřeží Atlantiku či do dalších částí Maroka.

- mih -

Článek byl zobrazen 23 153 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko