Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cestování po Maroku - jak si ho užít

Kouzlo tajemných sultánských paláců, rozpálených saharských dun, zasněžených atlaských čtyřtisícovek, návštěvy místních Berberů i nečekané relaxace v sirných lázních - to vše a mnoho dalšího nabízí Maroko. Poznejte s námi tuto pozoruhodnou severoafrickou zemi.

Maroko, Fés - Královský palác
Foto: Fés - Královský palác (autor G.Šifaldová)

Lázně a oddech

Přijíždíme do lázní Moulay Yacoub. Malá vesnička stejného jména je dobře ukrytá v holých kopcích severně od města Fés. Nezáleží na tom, jestli máte problémy s kůží, s dýcháním nebo si chcete jenom oddechnout. Sirná voda pramene pojmenovaného po jednom z marockých svatých je balzámem pro tělo i duši. Vstupujeme dovnitř a dostáváme čisté župany a ručníky. Nabízí nám také masáže nebo zábal v horkém bahnu. Největším lákadlem je ale voda v kruhovém bazénu s teplotou 54°C a s typickou sirovodíkovou vůní. První vstup do vody je pomalý, voda je velmi, velmi teplá! Doporučuje se zůstat ve vodě maximálně 15 minut, a proto po čtvrthodině vylézáme a odpočíváme na lehátkách. Kúru opakujeme ještě dvakrát. Příjemně zmožení si pak dáváme osvěžující mátový čaj na terase před lázněmi. Oáza pokoje a zdraví, a to doslova. Zůstali bychom i déle, ale cestování po Maroku má pro nás ještě další zážitky. 

Maroko, lázně Moulay Yacoub
Foto: lázně Moulay Yacoub

V rozpáleném písku Sahary  

Jedeme na jih, z města Fés přes cedrové lesy Středního Atlasu až do údolí řeky Ziz. Blížíme se k alžírským hranicím, kde se krajina ze zelených kopců a olivových hájů mění v poušť, kterou prochází zelená oáza a do níž se koncentruje život. První pohled na jihomarocké kasby (pevnosti) je úchvatný! Ocitli jsme se v pohádce? Skoro to tak vypadá. I náš hotel v oáze Merzouga, na úpatí obřích dun Erg Chebbi, vypadá jako pohádkový palác. Slunce bude zapadat, i přesto však ještě pálí s velkou intenzitou. Čekáme na západ slunce na nejvyšší duně, kam jsme schopni v žáru slunce vylézt. Nohy se boří do horkého písku a na horizontu vidíme malou velbloudí karavanu. Jak to, že se velbloudí nohy do písku neboří jako ty naše? Na tuto otázku dostáváme odpověď až brzy ráno, během projížďky při východu slunce. Velbloud to prostě umí. Stoický klid v jeho obličeji dotváří neopakovatelnou atmosféru při východu slunce nad touto částí Sahary. Kouzlo pouště nejde zažít z terasy hotelu, je potřeba se mu vydat vstříc. 

marocká Sahara
Foto: marocká Sahara (autor G.Šifaldová)

Pod štíty Jebel Toubkalu

Na horké čtyřicítky vzpomínáme ve Vysokém Atlasu s melancholií. Na vrcholcích čtyřtisícových kopců leží sníh, jeho chlad se nám večer dostává pod několik vrstev oblečení. Na sluníčku je ale přes den příjemně, a my se vydáváme na několikahodinový pochod z pitoreskní vesničky Imlil k chatě Toubkal Refuge. Cestou se nabízí výhledy, za jaké by se nemusel stydět ani Nepál. Fotografové tady mají rej! Skály jsou protkané chomáči zelené trávy, které spásají hladové kozy a ovce. I v tak nehostinné oblasti žijí Berbeři už od nepaměti. Dnes vítají unavené turisty čerstvým pomerančovým džusem, který dokáže divy. Doplňujeme energii několikrát a ocitáme se před chatou, kde budeme nocovat. 

Maroko, cesta k chatě Toubkal Refuge
Foto: cesta k chatě Toubkal Refuge

Ráno se ti nejodhodlanější vydávají pokořit nejvyšší horu severní Afriky. Jebel Toubkal (4 167 m) leží přímo nad chatou, přístupný z ostrého svahu, kde nezkušený lehce zabloudí. Cesta na vrchol trvá čtyři hodiny a pocit euforie z dosaženého cíle je sladký. Hory mají své kouzlo a byla by škoda Jebel Toubkal obejít. I ti, kdo nahoru nevylezli, mají z pobytu v panenské přírodě dobrý pocit. 

Maroko, mula s bagáží
Foto: mula s bagáží

Není nad pohyb na čerstvém vzduchu. Země do nás, právě díky čerstvému vzduchu, saharským dunám a léčivé vodě ze sirných lázní, napumpovala novou energií a elán na několik dalších měsíců.

Poznávací zájezdy do Maroka pořádá cestovní kancelář Alvarez.

Autor: Katarína Maruškinová

logo CK AlvarezCK ALVAREZ 
třída Karla IV. 634/25 
500 02  Hradec Králové 
Tel.: 491 110 404

alvarez@alvarez.cz  
www.alvarez.cz

- PR článek -

Článek byl zobrazen 10 788 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko